Aanbod

De Vooruitgang (start 2023)

Omschrijving

Transformatieproject “De Vooruitgang”

Al bijna 90 jaar geleden is door familie Diekstra een pand op de hoek van het Grootzand en de Lange Pijpsteeg te Sneek aangekocht waarmee tevens de oprichting van “De Vooruitgang” een feit werd. Destijds werd er in de zaak voornamelijk bedrijfskleding verkocht. In 1980 werd de naam veranderd naar “DEVO”, de afgekorte variant van de oorspronkelijke naam en tevens de naam die tot aan de dag van vandaag gehanteerd wordt. Aan het eind van de 20e eeuw werd het pand aan de Singel 27 aangekocht zodat de DEVO wat betreft winkeloppervlakte extra kon uitbreiden.

Ondanks de rijke historie en de waardevolle functie die het pand jarenlang heeft vervuld zijn er door de veranderende behoeftes van vandaag de dag nieuwe kansen ontstaan. Waar meer winkelruimte vroeger hand in hand ging met een hogere omzet is er vandaag de dag behoefte aan een andere invulling van (een deel van) deze ruimte. Hoewel retail een belangrijke rol zal blijven spelen in de historische stadscentra, worden er steeds meer panden en gebouwen met een retail en/of kantoor functie getransformeerd naar wonen.

High Five Real Estate gaat samen met de huidige eigenaar van de Singel 27, Harry Diekstra, het pand transformeren naar 5 hoogwaardige, duurzame appartementen. Het gebouw zal de naam “De Vooruitgang” krijgen vanwege zowel de letterlijke betekenis hiervan als de knipoog naar het verleden die met die naam gedaan kan worden.

Via onze website en social media kanalen zullen we de voortgang van het project delen.

Onderstaand is de historie van zowel “De Vooruitgang”, de “DEVO” en de bijbehorende panden toegevoegd.

Geschiedenis

1934 – Het begin

Het begon allemaal in 1934. In dat jaar begon het echtpaar Mieke Poiesz en Tjebbe Bouwhuis De Vooruitgang, aan de noordkant van het Grootzand. Na het overlijden van Tjebbe Bouwhuis, anderhalf jaar later, zette Mieke Poiesz de winkel nog een poosje voort maar de zaak werd later overgenomen door haar zus Nellie en zwager Seef (Hesefius) Diekstra. In de winkel werd destijds bedrijfskleding verkocht; overalls, werkbroeken, schorten, bakkersbroeken, stofjassen, boerenkielen, etc. Ook kon men er terecht voor onderkleding, kousen, sokken en pyjama’s.

1934 – vervolg

Voor de oorlog kocht het gezin Diekstra een pand op de hoek van het Grootzand en de Lange Pijpsteeg. Hierin werd de winkel gevestigd met daarachter het woonhuis voor het gezin. Boven de winkel woonden nog twee gezinnen. In de beginperiode van de zaak ging Seef nog de boer op met zijn producten maar na de oorlog werd steeds meer verkocht aan venters.

1955 – Verbouwing

In 1955 werd de winkel verbouwd; het interieur werd vernieuwd en er kwamen nieuwe etalages. Minimaal eenmaal per week werd er door Diekstra inkopen gedaan bij de grossier of de fabriek, omdat dit goedkoper bleek te zijn dan het kopen bij vertegenwoordigers. Soms werd hiervoor zelfs via Stavoren en Enkhuizen afgereisd naar Amsterdam.

De zonen in het gezin Diekstra hielpen vrijwel allemaal mee in het bedrijf. Harry, die later de zaak zou overnemen, stond al met een jaar of twaalf op zaterdagen op de markt voor de winkel, samen met zijn broer Louis. Na schooltijd moesten er onder meer pakjes rondgebracht, rekeningen geïnd en goederen geprijsd worden. Na de lagere school  en de mulo ging Harry naar de handelsavondschool. Tijdens zijn dienstperiode verhandelde hij onder de medemariniers ondergoed, sokken en kousen. Rond de Sinterklaas waren ook dassen, overhemden en handschoenen erg gewild.

1958 – Oosterdijk
In 1958 werd De Vooruitgang uitgebreid met een vestiging aan de Oosterdijk 56-58. Achter deze zaak kwamen Harry en zijn vrouw Coby te wonen. Oosterdijk 56 werd later een boetiek voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar.

1975 – Overname
25 jaar. In 1975 werd de zaak aan de Oosterdijk overgenomen door Harry’s broer Louis. Harry zelf bleef De Vooruitgang aan het Grootzand runnen.

1980 – Devo
De naam De Vooruitgang werd in 1980 veranderd in DEVO en de slogan ‘DEVO groot in’t kleinvak’ werd toegevoegd.

1992 – Harry jr.
In 1992 begon ook zoon Harry jr. in het familiebedrijf; ook hij hielp al vanaf zijn twaalfde regelmatig mee op zaterdagen en in de vakanties. Harry jr. stond eerst op de kleinvakafdeling en later kwamen hier ook de hobbyartikelen bij.

2000 – derde generatie
In 2000 werd de winkel uitgebreid met het achterste pand van de Lange Pijpsteeg zodat de zaak nu doorloopt over de gehele lengte van de steeg, vanaf het Grootzand tot aan de Singel.  In dit jaar werd de zaak overgenomen door Harry jr. en was de derde generatie een feit.

2007
In 2007 werd er opnieuw verbouwd door de winkel één langgerekt pand te maken. Van het hobby- en kleinvakassortiment worden veel artikelen nog altijd per stuk of per strekkende meter verkocht, zoals kralen, knopen of lint. Ook zijn veel artikelen elders niet verkrijgbaar. Dit maakt van DEVO een unieke winkel met een enorm grote vaste klantenkring. Bovendien blijft het personeel zeer herkenbaar voor de klant omdat hier maar weinig verloop in zit. Dit zorgt voor een prettige, persoonlijke sfeer in de winkel.

Kenmerken

Bouw

Soort bouw Bestaande bouw
Bouwjaar 1870
Specifiek Verwachtte oplevering in 2024

Parkeerplaatsen

Parkeerplaatsen Betaald parkeren en parkeervergunningen